Svenska Porträttfotografers Förbund bildades 2005 och är Sveriges största branschorganisation för professionella, yrkesverksamma porträttfotografer.


Huvudinriktningen för våra medlemmar är Porträtt-, Barn- , Familj-, Bröllop- & Nyföddfotografering. Även Företagsporträtt- & reklamfoto till företag är vanligt förekommande. 


Föreningen arbetar målmedvetet för att våra medlemsföretag skall hålla en hög nivå avseende kvalitet, yrkeskunskap och företagande.


Vi har lyckats när du som Fotograf har fått ett nätverk att trivas och utvecklas i, och när du som konsument förstår varför du gick till en yrkesfotograf.

Tillsammans med Sveriges Hantverksråd och SFF (Svenska Fotografers Förbund) har vi återinfört Gesäll- och Mästarbrev inom Fotografyrket efter en paus på nästan 30 år.

Svenska Porträttfotografers Förbund är medlem i den Europeiska organisationen FEP - Federation European Professionals - för yrkesfotografer, vilket öppnar för ytterligare certifieringar och ett brett kontaktnät såväl som möjlighet att tävla i FEP Awards -  motsvarande EM i Fotografi.

STYRELSEN 2020

ORDFÖRANDE - Carina Heed - Fotograf Carina Heed, Ludvika

KASSÖR - Marie de Verdier Persson - Fotograf Marie de Verdier, Alingsås

Sedan 2014 driver jag egen studio i Alingsås. Innan dess jobbade jag som anställd.

Jag driver min studio på heltid, med absolut störst fokus på porträtt - baby, barn, syskon, familjer, bröllop och företagsporträtt. Emellanåt blir det lite produktfoto och reportagefoto också. Dessutom tycker jag att det är fantastiskt kul när kunder kommer in med gamla bilder och vill få dem avfotograferade och renoverade.

Eftersom jag i början av mitt yrkesverksamma liv jobbade som redovisningschef inom byggindustrin, och därefter startade egen redovisningsbyrå, har jag valt att inte släppa min redovisningsbakgrund helt. Så jag har en handfull (eller två) redovisningskunder som jag hjälper sedan många år tillbaka.

Jag är gift och har två vuxna barn och till familjen hör även två islandshästar och en katt. En hel del tid tillbringas i stallet! En lite annorlunda fritidssysselsättning som jag har är att jag är dopingkontrollfunktionär för Svensk Antidoping - (Sveriges Riksidrottsförbund). Det innebär att jag ungefär en gång i veckan åker ut och gör dopingtester på idrottsutövare inom alla upptänkliga sporter som ingår i Svenska Riksidrottsförbundet. Den tid som blir över brukar jag ägna åt att läsa böcker i långa banor.

SEKRETERARE - Lena Lee - Fotografen Lena Lee, Umeå

LEDAMOT - Johan Lindvall - Fotograf Johan Lindvall, Kristianstad

LEDAMOT - Malin Wahlin - Fotograf Malin Wahlin, Mjölby

LEDAMOT - Jenny Puronne - Slottstudion, Tyresö

LEDAMOT - Bente Jönsson - Studio Strandh, Halmstad

SUPPLEANT  - Therese Asplund, Atelje Linslusen, Avesta

Jag driver Ateljé Linslusen i Avesta, Dalarna. Hos mig jobbar även Emelie Wahlund som assistent och fotograf.

 

Vi jobbar till lika stor del med privatpersoner som med företag men är specialiserade på porträtt. I studion blir det många familjer, barn, magar och nyfödda medan företagsjobben ofta sker ute på fältet.
Förutom porträttfotografering jobbar jag även med mäklarfoto och interiörer, där jag både tar stillbilder och 3D-scannar.
 

Jag är gift med två barn och en riktig småstadstjej. Om dagen har tillräckligt mycket timmar så gillar jag att träna, vara i stallet, umgås med familj och vänner och äta god mat. Reser gör jag så ofta jag kan. Böcker, TV-serier och filmer är min yoga och ska något firas så gör jag gärna detta med ett glas Prosecco.

SUPPLEANT  - Anette Norén - Fotograf Anette Norén, Stenungsund